Khartoum

Kategori: Krigsfilm byggd på verklig historisk händelse; Rek. från: 11 år; Speltid: 2 tim 10 min.; Inspelad 1966; Ljud: Engelska; Texter: Många språk inkl. svenska; För hörselskadade: Engelska och tyska. Huvudrollsinnehavare: Charlton Heston (Gordon) och Laurence Olivier (The Mahdi). DVD-video.

Bakgrunden till det slag som filmen skildrar är händelseutvecklingen i Egypten/Sudan i slutet på 1800-talet då nationalistiska strömningar i Sudan gjorde det möjligt för The Mahdi (en teokratisk nationalistisk ledare) att få gehör för sina idéer. Mahdin hotar civila i Khartoum och Storbritannien skickar General Gordon (då en välkänd och respekterad hjälte i det brittiska imperiet) för att få ut dem och för att försvara staden. Men det är långa avstånd och både kommunikation och logistik är svåra att hantera...

Det är en storslagen film, spännande, och historiskt intressant, särskilt för dem som känner till lite om den brittiska kolonialhistorien i denna del av världen och om det arabiska uppvaknandet och den religiösa (muslimska) fanatismen.