Black Hawk Down

Originalnamn: Black Hawk Down; Land: USA; År: 2001; Premiär: 2002-03-15; Kategori: Action, drama, krig; Åldersgräns: 15 år; Längd: 2 tim 24 min. Medverkande: Josh Hartnett, Ewan Mcgregor, Tom Sizemore, Eric Bana; Regi: Ridley Scott

Filmen är bygger på en verklig händelse, nämligen den som ägde rum i Somalias huvudstad Mogadishu i oktober 1993. Då skulle amerikanska elitförband tillfångata två krigsherrar på bästa TV-sändningstid i USA. Den värste av dem var Mohamed Farrah Aidid. Han stal internationella hjälpsändningar av mat till hungrande somalier och använde hungern som vapen. President Clinton beordrade insatsen mot honom och andra milisgrupper. Men milisgrupperna var väl förberedda och hade mängder med vapen av alla slag och redan på ett tidigt stadium gick insatsen snett. Somalierna behärskade hustaken varifrån de utsatte amerikanerna för en våldsam beskjutning. Tidigt sköt de också ner en helikopter (Black Hawk) och tvingade amerikanerna till gatustrider. Det slutade illa för de amerikanska elitsoldaterna; rasande somalier skändade döda amerikanska soldaters kroppar. Det var mer än den amerikanska allmänheten tålde och president Clinton tog snabbt hem soldaterna. 

Filmen är våldsam, vidrig, och de enskilda soldaternas öden och lidande är hemska att bevittna. Finns det något att ta fasta på ur ett afrikanskt perspektiv? Tyvärr ledde händelserna i Somalia till ännu värre lidande i ett annat land: Rwanda. Misslyckandet i Somalia gjorde att USA inte "vågade" agera kraftfullt när det stod klart att ett blodbad på i första hand tutsier planerades i Rwanda. Där mördades närmare en miljon tutsier av hutubefolkningen på 100 dagar. Afrikanerna har inte hämmats av händelserna i Somalia. Tvärtom, krig har pågått sedan dess i flera länder och nu senast i Darfur i Sudan.