African Queen/Afrikas Drottning

Speltid: 1 tim 40 min; Produktionsår: 1951; Gengre: Drama, äventyr; Åldersgräns: 11 år; Språk: Engelska med svensk eller finsk text; Huvudroller: Katherine Hepburn (1907-2003) och Humphrey Bogart (1899-1957); Regi: John Huston.

Filmen handlar om hur missionären Rose Sayer flyr undan tyskarna i Belgiska Kongo under första världskriget. Hon lyckas övertala en försupen skeppare, Charlie Allnut, som äger en gammal båt, Afrikas drottning, att föra henne i säkerhet nedför Bora-floden. De båda råkar i luven på varandra, inte minst efter att Rose tömt ut all alkohol som Charlie lastat ombord för att ha och stärka sig med under den färden. Men strapatserna blir så omfattande och resan så farofylld att de tvingas samarbeta för att överleva. I den processen får kärleken dem emellan också en chans att komma till tals, något som de båda till en början motvilligt accepterar. Filmen vill säkert visa att störst och starkast av allt är kärleken. Filmen bygger på en roman av C S Forester.

Med dagens mått mätt är handlingen rätt tunn men förmedlar dock en äventyrskänsla och lite spänning. Det är en riktig gammal klassiker som har fått många priser och belöningar under åren.

Filmen har inte mycket att erbjuda utifrån ett afrikanskt perspektiv, endast miljön. Det är i Afrika (Belgiska Kongo) som handlingen utspelas.