Tsotsi

Originalnamn: Tsotsi; Land: Storbritannien/Sydafrika; År: 2005; Premiär: 2006-03-03; Kategori: Brott, drama; Åldersgräns: 15 år; Längd: 1 tim 35 min.

Den här filmen ger oss insikter i två olika sydafrikanska miljöer. Den ena är kåkstadens och den andra är den nya, övre medelklassens i Johannesburg. Tsotsi, huvudpersonen i filmen, kom från ett fattigt hem med en sjuk mamma och en alkoholiserad och våldsam pappa. Vid 10-års åldern tvingas han fly hemifrån och hamnar i kåkstaden, där han lär sig allt om brott och blir så småningom gängledare. En dag överfaller han en kvinna när hon ska öppna grinden till sitt hem, stjäl hennes bil, och kör iväg. Efter en stund upptäcker han en baby i baksätet...  

Filmen innehåller en del otäcka scener men sådan är verkligheten bland de kriminella kretsarna i kåkstäderna i Johannesburg och på andra håll i Sydafrika. Det är en film som skulle kunna tolkas som att människan är enbart en produkt av sin miljö. Om så är fallet finns det hopp för människan, för miljöer går ju att förändra, om vi vill. Men det krävs stor politisk vilja och handlingskraft. Och det är egenskaper som inte är så lätta att frambringa i våra samhällen, varken söder eller norr om ekvatorn.

Filmen har fått flera medaljer.