Egyptens mysterier

 Originaltitel: Mysteries of Egypt; Gengre: Dokumentär; Nyckelord: Historisk, mysterier, natur och vetenskap; Regissör: Bruce Neibaur; Skådespelare: Omar Sharif och Kate Maberly; Speltid: 1 tim; Land: USA.

Filmen handlar om Egyptens historia och framförallt pyramiderna och deras gravkamrar. Varför byggdes de egentligen, för vem och hur och varför slutade man bygga dem? Filmen berättar också om hur rövare genom årtusenden plundrat praktiskt taget alla pyramidernas gravkamrar på deras skatter, alla utom en - Tutankhamons. Vi får vara med när den öppnades och se vad man hittade. Dessutom får vi följa med på en hisnande resa över Nilen när den plöjer sig fram över det karga och torra afrikanska landskapet. Vi får också lära oss att om inte Nilen funnits, hade inte heller Egypten funnits, och vår civilisation och kultur skulle ha sett mycket annorlunda ut.

Filmen är en kärleksförklaring till den antika civilisationen förmedlad varsamt av Omar Sharif till sitt barnbarn. Det är en film som är värd att ses, särskilt i den version som visas på Tycho Brahe Planetarium i Köpenhamn. För den som är intresserad av Afrika kan den här filmen ge upphov till flera olika funderingar, t ex hur är det möjligt att denna kontinent, som alltid anklagas för att vara tärande, ändå på och ur sin ord, transporterad med Nilens hjälp till Medelhavet, lyckats frambringa denna civilisation. Är det en tillfällighet? Eller finns det en afrikansk drivkraft och närvaro som väglett utvecklingen?