Blood Diamond

Originaltitel: Blood Diamond; Land: USA; År: 2006; Premiär: 2007-03-02; Kategori: Drama, thriller, äventyr; Åldersgräns: 15; Längd: 2 tim och 23 min. Huvudrollsinnehavare: Leonardo DiCaprio, Jennifer Connelly, Djimon Hounsou; Regi: Edward Zwick.

Bakgrunden till den här filmen är den politiska situation som rådde i de tre västafrikanska länderna Liberia, Sierra Leone och Guinea på 1990-talet och som spilt över in på 2000-talet. En av de huvudanklagade, den f d presidenten Charles Taylor i Liberia, sitter nu bakom lås och bom i Haag i väntan på att den internationella brottsdomstolen ska avgöra hans öde.

En hel del av skulden till konflikten och de extrema grymheter som förekom får tillskrivas den s.k. RUF-gerillan i Sierra Leone. Åtminstone inledningsvis agerade de inte på egen hand utan var ombud för andra. Makt och pengar var deras drivkrafter. Och de lyckades skaffa sig bådadera. Pengar genom ta kontrollen över diamantgruvorna. Diamanterna såldes via internationella kriminella nätverk av bl a Charles Taylor men även av andra näraliggande länders statsöverhuvuden. På så vis kunde de finansiera sina gerillakrig för att tillskansa sig makt.

Det är en våldsfylld film som utspelar sig i en naturskön bakgrund. RUF-gerillans metoder är skrämmande och vidriga - men det var så det gick till. Det finns många levande bevis på det i de berörda länderna. Filmen ger också ett svar på varför konflikter i Afrika ofta mynnar ut i de extremaste formerna av våld, nämligen jakten på makt och pengar.

Här kan du läsa mer om bakgrunden till den konflikt filmen handlar om och om de tre länder som var direkt berörda, nämligen Liberia, Sierra Leone och Guinea.

Goda skådespelarprestationer av både barn och vuxna.