Last King of Scotland

Originalnamn: Last King of Scotland; Kategori: Drama, Thriller; Premiär: 2007-01-26; Längd: 2 tim och 2 min.; Åldersgräns:15 år; Produktion: England, USA; Huvudroller: Forest Whitaker, James McAvoy; Regi: Kevin MacDonalds.

Den här filmen handlar om den f d presidenten Idi Amin i Uganda. Han kom till makten genom en statskupp den 25 januari 1971. Jag tjänstgjorde i Tanzania vid den här tiden och var stationerad i Moshi vid Kilimanjaro. När kuppen inträffade stod jag i begrepp att åka till Uganda för jobbets räkning. Min ugandiske kollega ringde och berättade om statskuppen och menade att jag borde vänta med att komma tills läget klarnade. Han sa att han skulle ringa och meddela mig när det var OK att komma. Han ringde aldrig. 

Det visade sig snart att Idi Amin hade en mörk sida till sin yttre jovialiska natur. Den sidan skulle komma att få stora konsekvenser för landet och för många personer i hans närhet. Filmen visar en hel del av hans bizarra handlingar, en del av dem är skrämmande. Han lät döda både vänner och fiender med lika stor lätthet.

Forest Whitaker gestaltar Idi Amin på ett utomordentligt trovärdigt sätt. Han har också fått flera priser för sin insats. Alla som är intresserade av Afrikas politiska historia och utveckling i allmänhet och Ugandas i synnerhet får genom filmen anledning att fundera över människans natur. Om du vill läsa mer om Idi Amin och Uganda tryck här.